در زمان مطالعه دروس محیط مطالعه تاثیر زیادی در بازدهی دارد. به طور مثال برای درس خواندن به مطالعه اصولی و محیطی مناسب برای مطالعه نیاز خواهید داشت. تا بهترین بازدهی را داشته باشید
مسلماً اولین ویژگی که یک مکان مناسب برای مطالعه باید داشته باشد، آرامش و سکوته؛ درس خواندن و تمرکز کردن در جایی که پر از سر و صدا باشه کار هر کسی نیست!
اما از آنجایی که ویژگی های همه افراد با هم برابر نیست اینجا به بررسی ویژگی برابر میپردازیم.
رعایت این نکات محیط مطالعه خوبی ایجاد میکند.
۱-فضایی ساده و آرام داشته باشد.
۲-مرتب منظم باشد.
۳-نور کافی داشته باشد.
۴-تهویه مناسب داشته باشد.
۵-مکانی ثابت باشد ومدام تغییر نکند.
۶-در دسترس بودن لوازم مورد نیاز.
۷-دور بودن از عوامل حواس پرتی.
چرا به این مطالب نیاز داریم؟
با توجه به تیترهایی که داریم توضیح داده میشود نسبت به اشتباهات متداول دانشآموز ها در این هفت مورد مهم؛ اشتباه در هر قسمت از این موارد باعث عدم تمرکز دانشآموز در مطالعه میشود.
به درد چه کسانی میخورد؟
این مقاله برای تمامی کسانی است که در زمینه درسی مطالعه میکنند از جمله دانشآموزها و دانشجوها در همه مقطعهای تحصیلی
حالا چیکار کنیم محیط مطالعه مناسبی ایجاد کنیم؟
۱-فضایی ساده و آرام داشته باشه
منظور از محیطی ساکت و آروم، سکوت مطلق و آرامش محض نیست. منظور حذف صداهای بلند و آزاردهنده است.
برای داشتن یک محیط مطالعه مؤثر، لازم نیست اتاق پر از وسایل یا دکورهای خاص باشد. یک فضای ساده، بدون شلوغی و وسایل اضافی، ذهن را آرام میکند و تمرکز را بالا میبرد. هرچه محیط اطراف آرامتر باشد، ذهن هم راحتتر روی مطالب تمرکز کند.
۲-مرتب منظم باشد
نظم، یکی از ویژگیهای مکان مطالعه مناسبه که در هر کاری، همیشه حرف اول رو میزنه؛ مثلاً نظم در اجرای ساعت مطالعه هر درس یا نظم در پایبند ماندن به برنامهریزی درسی و مرتب بودن محیط مطالعه، نقش زیادی هم در افزایش تمرکز برای درس خواندن سریع دارد. در بررسیهای صورت گرفته نسبت به محیط مطالعه هر چه منظمتر کیفیت مطالعه بالاتر و استرس پایینتر.
نه تنها محیط بلکه چکنویس هم به صورت تمیز وارد کنید و محاسبات را به صورت عمودی کار کنید تا هم مرتب باشند هم یادگیری بیشتری صورت پذیرد و سعی کنید. در چک نویسی و نکته برداری به صورت خوش خط وارد کنید. تا در جمع بندیها و مباحث مروری بهتر عمل کنید؛ نظم برای دانشآموز کنکوری خیلی مهم هست مخصوصا در زمان جمعبندیها.
۳-نور کافی داشته باشد
در زمان مطالعه دو نوع نور وجود دارد یک لامپ اتاق و دو نوری که از پنجره اتاق میاید. که هر دو بر کیفیت مطالعه تاثیر میگذارد نوری که از پنجره میآید کافی نیست و خستگی و بیحوصلگی ایجاد میکند و نور لامپ که با توجه به اندازه اتاق باید استفاده شود؛ اگر لامپی پرقدرتتر استفاده کنید یا کمتر باعث آسیب دیدن چشم وکلافگی ایجاد میکند.
۴- تهویه مناسب داشته باشد
اگه با وجود مقدار متعادل برای خواب و استراحت، باز هم موقع درس خواندن خمیازه میکشید و چرت میزنید، به احتمال زیاد در اتاقی با تهویه نامناسب قرار دارید! یکی دیگه از مهمترین ویژگیهایی که مکان مناسب برای درس خواندن باید داشته باشد ، تهویه مناسب و هوای مطبوعه.
یعنی باید اتاقی رو که ورودی و خروجی هوا دارد، برای درس خواندن انتخاب کنید؛ چون هوای راکد باعث کاهش اکسیژن خون و در نتیجه، احساس خستگی و خوابآلودگی میشود.
نکته: اگر در محیط پانسیون میخواهید درس بخوانید پانسیونی را انتخاب کنید که حتما فن داشته باشد و محیط پانسیون تمیز باشد.
نکته: اگر در محیط خانه درس میخوانید اتاقی که پنجره دارد را انتخاب کنید.
۵-مکانی ثابت باشد ومدام تغییر نکنه
از بین محیطها مطالعه مثلا از بین پانسیون و کتابخانه و خانه یکی را انتخاب میکنید جابجا نشوید و مدام تغییر ندهید که باعث حواس پرتی و عدم تمرکز میشود و زمان زیادی از شما میگیرد. اگر خانه را انتخاب کردید و اتاق خواب خودتان بود پشت به تخت باشد و صندلی مناسبی انتخاب کنید و همیشه در همان اتاق باشد. در پانسیون و کتابخانه هم یک میز را برای مطالعه انتخاب کنید و تغییر ندهید.
۶-در دسترس بودن لوازم مورد نیاز
برای درس خواندن اصولی به مواردی مثل هایلایتر و مداد مناسب و دفتر نکتهبرداری و کتاب درسی نیاز داریم هایلایتر دو رنگ کافی هست و از استفاده رنگهای زیاد و متنوع پرهیز کنید چون باعث عدم تمرکز بر درس میشود. در نکتهبرداری هم از مداد یا دو رنگ خودکار استفاده کنید و مواردی اضافی مثل گوشی یا منابع زیاد در اطراف خود پرهیز کنید.
۷-دور بودن از عوامل حواس پرتی
این روزها بزرگترین عامل حواسپرتی، هم برای دانشآموزان و هم برای بزرگسالان، موبایل و فضای مجازی و از این قبیل موارد است. اگر در زمان مطالعه به این وسایل نیاز دارید، به صورت محدود و مشخص شده از اونها استفاده کنید؛ چون باعث حواسپرتی و از بین رفتن تمرکز میشوند.
استفاده از موبایل برای دانش آموز پایه دهم و یازدهم باید مدیریت شده باشد و برای دانش آموز کنکوری باید از اولویتهای روزانش حذف شود چرا که در بلند مدت آسیب زاست.
اطلاعات محتوا چه زمانی به روز میشه؟
با توجه به دیتای تحصیلی این موارد با تغییر در حیطه کنکور یا محیط درسی بسته به دانش آموز تغییر میکند و اینها مطالب مشترک بین دانشآموز ها است اما تغییر در این هفت سند ثابت با توجه به پیشرفت علم امکان تغییر هست که در زمان های شیش ماه یا یک سال تغییر میکند.
اگر مقاله یا محتوا را خواندید، نظر، پیشنهاد یا انتقاد خود را به گوش ما هم برسانید تا بتوانیم در نسخههای بعدی از آن استفاده کنیم.
منابع
نویسنده: ریحانه پاغوش